Estetska hirurgija

Uvećanje penisa

uvecanje-penisaIstorijat

Kontroverze oko veličine penisa i uticaja na samopouzdanje muškaraca traju vekovima. Prvi radovi koji opisuju pokušaje produženja penisa stari su više od dvesta godina. Poslednjih 20-ak godina ova vrsta hirurgije je u ekspanziji. Mnogo tehnika, mnogo opisanih načina, mnogo industrijskih pomagala na raspolaganju su već duže vreme.

Psihološki uticaj veličine opisan je u brojnim radovima psihologa i psihijatara u rasponu od “does not matter” do “it is very important”. U svakom slučaju teško ćemo naći muškarca koji ne bi bio zadovoljniji debljim i dužim penisom.

Preoperativna razmatranja

Razgovor sa odabranim hirurgom je na prvom mestu. Tada pacijent treba da iznese svoje želje i očekivanja. Od strane hirurga pacijent treba da dobije sve informacije o operaciji, postoperativnom toku i mogućnostima za dobijanje očekivanih rezultata. U nekim slučajevima u razgovor se može uključiti psiholog da bi se dobio što bolji uvid u očekivanja pacijenta.

OPERATIVNA TEHNIKA

Podebljanje penisa

U svojoj praksi za podebljanje penisa koristim transfer masti iz odabranog dela tela u prostor izmedju kože i spongioznog tkiva penisa.

Korišćenje masti za povećanje obima penisa je tehnika poznata već nekoliko decenija. U početku je izazivala kontroverze zbog resorpcije transferovane masi, kao i zbog nejednakog oblika. Danas, posle razvijanja tehnika uzimanja i pripreme masti za transfer kojima su ove komplikacije znatno umanjene, postala je jako komforna i pouzdana metoda. Mast se uzima uglavnom iz predela stomaka nakon čega se priprema za transfer u penis. Sve se radi tankim kanilama koje ne ostavljaju skoro nikakve ožiljke. U pripremi masti za transfer se može koristiti i PRP (plateles rich plasma) koja sadrži faktore rasta. Oni povećavaju procenat preživljavanja transferovane masti.

Povećanje obima koje se dobija je u proseku 2-4 cm.

Produženje penisa

Kod produženja penisa koristim tehniku presecanja tzv. suspenzornog ligamenta. Veći deo penisa se nalazi unutar tela, te se presecanjem ovog ligamenta dobija produženje penisa od 2-5cm. Rez se nalazi u bazi penisa i sakriven je ponovnim rastom dlaka u toj regiji.

Ove dve operacije često izvodim u istom aktu čime se dobija i produženje i podebljanje penisa.

Operacije su deo jednodnevne hirurgije, obavljaju se u opštoj anesteziji ili u analgosedaciji.

Postoperativni tok

Vaš hirurg će vam dati jasne instrukcije u vezi postoperativne nege kojih se morate strogo pridržavati.

Bol koji se može javiti lako se eliminiše analgeticima. Penis će biti u zavoju koji zahteva menjanje u određenim intervalima. Kada skinete zavoje primetićete mali ožiljak koji će biti saktiven ponovni rastom dlaka u pubičnoj regiji.

Svakodnevna masaža penisa, korišćenjem vazelina je jako bitna u cilju sprečavanja pojave neravnina i nepravilnog oblika.

Izbegavajte teške fizičke aktivnost mesec dana, a sexualne aktivnost narednih 6 nedelja.

Proći će 3-6 meseci dok ne vidite prave rezultate operacije.

Komplikacije su retke ali se dešavaju. Hematom, infekcija, bol … lako su rešive.

Značajan broj pacijenata tvrdi da im je produženje i podebljanje penisa doprinelo povećanju samopouzdanja i boljem seksualnom životu.