Estetska hirurgija

Masti i matične ćelije su budućnost estetske hirurgije

Dr Goran Jovanović

Fizička privlačnost je nekada od presudnog značaja za formiranje prvog utiska. Da li će dve osobe ući u poslovni odnos, odlučuju prva četiri minita! Nezavisno da li ulazite u emotivni ili poslovni odnos, niko nema vremena da procenjuje koliko je neko dobar – već da li je dopadljiv!? – ukazuju studije o fizičkom izgledu kao faktoru socijalnog napretka.

Od izraženih oblina i figure peščanog sata do dečačkog i Twiggy izgleda, parametri lepote ženskog tela su se menjali. Ono što dominira kao univerzalni standard su prirodnost i ženstvenost.

– Ne možemo se u estetskoj hirurgiji uvek priklanjati trendovima. Iako to nameću modna pravila, muškarac ne bi trebalo da izgleda feminizirano, ni žena grubo. Takodje sve što je prenaglašeno odudara od prirodnosti. Držim se one “less is more” kaže uz osmeh spec. estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Goran Jovanović.

Ponekad se i uz minimalne korekcija dobija – novo lice!

– Touglast oblik lica sa vrhom na dole je odlika mladosti. Sa starošću dolazi do vizuelne rotacije tog trougla, lice pada, baza trougla je sada dole, a vrh trougla gore. Primenom neinvazivnih i hirurških tehnika, zatezanjem mišića i kože, lice ponovo dobija mladalačku- trouglastu simetriju. Ističe da i u pogledu geometrije ženskog tela, postoje anatomski parametri koje je priroda odavno uredila! Struk je uvek u modi.

– To je čuvena formula 90-60-90, koja u podsvesti slovi za sinonim ženske privlačnosti. Posao hirurga je da sledi propozicije i dostigne standarde koje je priroda idealno postavila, kaže dr Jovanović. Takodje ocenjuje da su dojke “centralna tačka ženske figure i sinonim ženstvenosti”. Pa je možda razlog što se najveći broj interevencija u svetu i kod nas, upravo odnosi na korekciju dojki.

Dr Goran Jovanović

Dr Jovanović je pre 14 godina specijalizirao estetsku, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu. Član je

Medjunarodnog udruženja plastičnih hirurga (ISAPS). Usavršavao se u SAD, Italiji i Nemačkoj. Kao priznati stručnjak, dve godine je bio angažovan na eminentnoj klinici u Dubaiu.

U radu koristi najkvaltetnije materijale. Ali primat daje sopstvenim mastima.

– Mislim da je mast najbolji filer i njena primena je višestruka. Za predeo lica ,šake, dojki, prakticno celog tela. Masti treba imati, da bi se transferisale sa jednog na drugi deo tela. Prethodno je treba izvući sa odredjenih delova tela, pa su takve intervencije proceduralno i vremenski zahtevnije. Ali svakako im dajem prednost u korišćenju, prirodne su, pripadaju upravo toj osobi. Ne postoji rizik alergije i sl. Masti imaju i daleko veću postojanost u odnosu na veštačke filere. Ne razgradjuju se. Organizam ih ne troši. Efekti transfera masti nisu vremenski ograničeni. Popunjavanjem lica, usana ili dojki mastima- trajno se postiže punoća. U mastima se nalaze matićne ćelije, pa koža postaje blistava.

Lepota je uvek bila na ceni?

Lepota pruža osećaj prijatnosti u sopstvenoj koži, podiže samopouzdanje. Danas se ultimativno nameće kao kodeks, norma. Ljudi nastoje da izgledaju mladje, lepše da bi napredovali u poslu, ili došli do željenog posla. Od zaposlenog se očekuje da izleda privlačno, ako je na radnom mestu izložen pogledima.

Lično ne delite takve vrednosti?

Ne delim ljude po tome kako izgledaju. Uopšte sam protiv preterivanja, u bilo čemu. Ali svuda u svetu vlada taj trend. Nedavno sam se vratio iz Dubaia, gde sam radio i gde je poslednjih godina interesovanje za estetskim intervencijama znatno poraslo . Medjutim treba raditi i na edukaciji pacijenata da bi razumeli šta mogu dobiti od intervencije, koliko se to poklapa sa onim što suštinski žele i očekuju.

Najčešća intervencija?

najveće interesovanje postoji za korekcijom dojki, bilo da se radi o povećanju, smanjenju ili podizanju. Sada je popularan i tzv. “mum makeover” kada se telo žene hiruškim intervencijama posle porodjaja, približava izgledu pre porodjaja. U pogledu izgleda dojki pacijentkinje su danas nešto realnije u svojim zahtevima. Shvataju da za lepotu dojki nije presudna veličina, već prirodnost. Da izbor veličine implantata zavisi od: visine, širine ramena, obima grudnog koša, konstitucije… I da ne postoje iste grudi, jer će implantati istog brenda i iste veličine, na svakoj ženi izgledati različito. Korekcija dojki inače, brzo daje rezulatate i postiže pun efekat.

Ponekad se sitnim intervencijama postiže dosta?

Da, na licu postoje detalji koji se mogu korigovati, a da se postigne veoma prijatan utisak kada se pacijent suoči sa svojim novim licem pred ogledalom. Korekcije podočnjaka, kapaka imaju odličan efekat. Kao i podizanje jagodica. Ispod njih se priodno nalazi masno jastuče, koje se starenjem tanji, lice pada. Filerima na tom delu, podiže se tonus lica. Uklanjanjem podočnjaka recimo sa još nekoliko sitnih intervencija filerima i botoksom, podiže se tonus celog lica i dobija sasvim novi izgled.

Koliko pacijenti ulažu reklamaciju? Da li traže “prepravke”?

“Prepravke” kako ih nazivate su sastavni deo svakog posla . To se obično dešava kada su zahtevi nerealni. Kada pacijent želi korekciju ne da bi popravio nešto na sebi, već postao neko drugi. Važno je da pacijent bude informisan i da zna šta želi. Neophodno je razgovarati i razumeti se pre intervencije. Veliku paznju poklanjam prvom pregledu i konsultaciji… I veoma je važno izabrati doktora visoke specijalnosti i stručnosti.

Pacijentima sugerišete opreznost?

Svako bi danas da se bavi estetskom hirurgijom. Izmišljaju se zanimanja poput “doktora estetske medicine” recimo, što ne postoji, da ne pominjemo frizerske i kozmetičke salone, koji se predstavljaju kao stručnjaci “za estetiku”, ma šta to značilo. Mislim da je naše udruženje plastičnih hirurga preduzelo neke korake da se to zaustavi.

Pojavljuju se uredjaji koji “nude” efekte estetske hirurgije?

Kao i svaka reklama zvuči privlačno, ali time se pacijenti dovode u zabludu. Još uvek ne postoji tehnologija koja može zameniti ruke hirurga. Nema čarobnog uredjaja koji može zameniti skalpel. Ne može se u dućan po lepotu. Aparati mogu da budu samo neka vrsta terapije nakon hiruških intervencija.

Liposukcijom se efikasno postiže vitkost. Za dugotrajne efekte, neophodno je promeniti životne navike.

S.N.

Objavljeno na sajtu srpskadijaspora.info