Estetska hirurgija

Liposukcija i transfer masti

liposukcija

/SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O LIPOSUKCIJI I TRANSFERU MASTI/

Šta je liposukcija?

Liposukcija je hirurška metoda uklanjanja viška masnih naslaga sa raznih delova tela. Najčešće se izvodi na stomaku, nogama, zadnjici, rukama, licu …

Kako se izvodi liposukcija?

Tankim cevastim instrumentima ,zvanim kanile,koji se kroz male incizije na koži ubacuju u prostor ispod kože i mišića. Kanile uništavaju masne depozite,koji se nakon toga isisivaju vakumom ili špricem.Liposukcija je uglavnom jednodnevna hirurška procedura,i ne zahteva ostanak u bolnici,osim u slučajevima odstranjivanja velike količine masti.Liposukcija se često kombinuje sa drugim procedurama,u cilju dobijanja maksimalnog rezultata.

Ko je dobar kandidat za liposukciju?

Svako ko je relativno blizu svoje idealne težine,ali ima lokalizovane regije sa viškom masti koje su otporne na dijete i vežbanje.Liposukcija nije metoda mršavljenja već oblikovanja tela.

Liposukcija se izvodi kod odraslih muškaraca i žena,koji su zdravi,aktivni i ispunjavaju gore navedene kriterijume. Dok limita u godinama nema ,elastičnost kože je jedan od bitnih kriterijuma.Kako starimo naša koža gubi sposobnost za retrahovanje nakon što je rastegnuta viškom masnog tkiva.

Da li liposukcija boli?

Bol je normalna pojava nakon liposukcije,često zahteva uzimanje analgetika.Više odstranjene masti jednako je više bola. Većina pacijenata kaže da je prvih 2 dana najteže, a da nakon toga bol svakim danom jenjava.Pojava otoka i modrica u tretiranim regijama je normalna i prolaznog karaktera.

liposukcija-transfer-masti

Postoperativni tok

Pacijenti su uglavnom sposobni da se vrate redovnim aktivnostima nakon sedam dana.U slučaju uklanjanja manjih količina masti,oporavak može trajati i kraće.Nošenje specijalnog pojasa je neophodno narednih 4 do 6 nedelja,u cilju kontole otoka, i pomoći u kontrahovanju kože.Vežbanje se ne preporučuje narednih nekoliko nedelja.

Koji su rizici liposukcije?

Kada liposukciju izvodi dobro treniran hirurg ,komplikacije su retke.Najčešće komplikacije su neregularnosti u obliku naročito ukoliko se radi o masivnoj liposukciji.

Šta je Fat Grafting?

Jedna od prednosti liposukcije je upravo u mogućem transferu izvučene masti u neke druge regije tela gde je ima manje ili nedostaje. Mast kao filer ima višestruke prednosti.Najpre zbog imunokompatibilnost,a zatim i zbog trajnosti.Naime,mast je trajni filer,koji nakon transfera počinje da “živi” u tom delu tela.

Mogućnosti fat transfera su praktično neograničene. Najčešće se koristi za povećanje grudi, zadnjice, penisa, za podmladjivanje lica, ruku, kod rekonstrukcije dojki nakon mastektomije …

– povećanje grudi masnim tkivom
– apsorpcija transferisane masti
– povećanje zadnjice masnim tkivom

Liposukcija je u kombinaciji sa fat transferom dominantna hirurška metoda u oblikovanju tela.