Estetska hirurgija

Lipom (masna naslaga)

Lipom je benigni tumor (masna naslaga) vezivnog tkiva, najčešće, ali ne obavezno, dobro ograničena. Može se javiti u bilo kom životnom dobu i biti pojedinačni ili raspoređeni u grupama (kod ljudi sa prisutnim naslednim faktorom – lipomatoza). Lipomatoza je češće prisutna kod žena.

Lipom se može pojaviti na potiljku, ramenima, zglobovima … Može biti lociran u mišiću (miolipom), na krvnom sudu (angiolipom) ili hrskavici (hondrolipom). Lako je uočljiv kao manja ili veća potkožna naslaga masnog tkiva. Koža koja prekriva lipom izgleda normalno i na njoj nema promena. Pacijenti kod kojih se lipom pojavi nemaju nikakvih zdravstvenih problema pa odluka o uklanjanju zavisi od estetskih kriterijuma. Naravno, ima slučajeva kada lipom otežava ili ugrožava neku telesnu funkciju i onda se uklanja bez odmeravanja estetskih razloga (ako pritiska nerv može da izaziva bol).

 

Lipom raste veoma sporo, često je malih dimenzijla ali može da dostigne i prečnik od nekoliko santimetara.

Lipom je uvek benigna izraslina i ne može se transformisati u neko kancerogeno stanje. Može se, medjutim, pogrešno dijagnosticirati umesto liposarkoma koji mnogo brže raste i dostiže znatno veće dimenzije.

Lipom se uklanja hirurški u lokalnoj anesteziji.