Estetska hirurgija

Koža (opšte napomene)

koza-opste-napomene

Koža je najveći i najteži organ kod ljudi. Može biti veća od 2 kvm, zauzeti 20% ukupne težine, biti debela do 4 mm. Najdeblja je na krajevima ekstremiteta, najtanja na očnim kapcima. Koža štiti organizam (nepropusna je za mikroorganizme, vodu …), učestvuje u razmeni materija sa spoljnom sredinom (kroz kožu tokom dana može da se izbaci do 5 kilograma otpadnih materija), omogućava čoveku da oseća (dodir, bol, toplo, hladno …) i veoma je značajna za održavanje ujednačene telesne temperature. Oko telesnih otvora (nos, usta, rektum …) koža postaje sluzokoža. Ispod kože se nalazi potkoža.

Izgled i kvalitet kože ne samo da utiču na lepotu jedinke nego su pouzdan pokazatelj opšteg stanja zdravlja. Dnevna količina primljenog stresa se može uveče “čitati” sa kože.

Sa aspekta estetske hirurgije, od benignih premena na koži, značajni su mladeži, ateromi, lipomi a kod potkože, pre svega masti. Kao i kod svakog drugog organa na koži se mogu javiti maligne promene (karcinom, melanom …).

Kod oboljenja kože bolesniku je potrebno uzeti detaljnu i opširnu anamnezu. Ne treba zanemariti ni konstitucionalne faktore. Pri dobrom svetlu treba pregledati celokupnu njenu površinu.