Estetska hirurgija

Aterom (atheroma)

Aterom je benigna (dobroćudna) potkožna promena koja nastaje kada se začepi kanal lojne žlezne. Tada dolazi do skupljana masnih tvari u samoj žlezdi i oko nje. Manifestuje se u vidu bezbolne izrasline na koži, najčešće na glavi, leđima, grudima, genitalijama … Promena može da bude bolna ukoliko se upali. Tada postaje crvena, počinje da otiče i lokalno se povećava temperatura kože. Dijagnoza se postavlja vizuelnim preglednom i pipanjem, retko biopsijom.

Izgleda da postoji veza između ateroma i muškog polnog hormona testosterona s obzirom da se aterom znatno češće javlja kod muškaraca. Na njegovu pojavu utiče i preterano izlaganje suncu kao i ishrana i kojoj domniniraju namirnice životinjskog porekla. Pošto je nastanak ateroma direkna posledica zapušenja kanala lojnih žlezda, logično je da se osobama sklonim pojavi ateroma ne preporučuje upotreba masnih krema za kožu.

Važno je da pacijent ne dozvoli da se aterom upali i tako upaljen ne tretira u dužem vremenskom periodu zato što može daći do gnojnog apscesa, ređe do nekroze.

Hirurška intervencija je jedini način da se aterom potpuno ukloni, a to znači i sadržaj ciste i njena ovojnica.